Erityisherkkyys ja empatia

Erityisherkkyys. Siitä puhutaan paljon, mutta monet eivät ajattele olevansa erityisherkkiä. Ei tietenkään ole hyvä lokeroida itseään tai rakentaa identiteettiä tietynlaisen tyypin mukaisesti, mutta on hyvä tiedostaa piirteitä itsessään, jolloin itsensä kanssa on helpompi elää. Ymmärrät itseäsi paremmin, olet itsellesi armollisempi, ja mikä tärkeintä: osaat vetää rajat. Ehkä herkkyys kääntyykin vahvuudeksi?

 

Herkkyyden tiedostaminen lisää armollisuutta

Minä elin pitkään niin kovan kuoren sisällä, että vaikka tiesin ettei kaikki ollut niin kuin piti, en välittänyt siitä. Kun olen nyt vuosien mittaan tuota kuorta rapsutellut rikki, huomaan kokevani suurta myötätuntoa tuota aiempaa minää kohtaan. Kuinka olenkaan puskenut ja painostanut olemaan ja jatkamaan asioita, mitkä ei ole tehnyt hyvää. Mutta kuinka kaiken sen jälkeen voikaan arvostaa sitä, minkälaiseen itseeni olen nyt matkan varrella tutustunut. Olen kiitollinen siitä.

Vaikken lokeroikaan itseäni, ajattelen olevani erityisen herkkä. Aloin oivaltamaan niin paljon, kun myönsin sen itselleni. Armollisuus itseä kohtaan on kasvanut ja ymmärrän, että tarvitsen enemmän aikaa asioista palautumiseen ja omaa aikaa. Mieli käy helposti ylikierroksilla, kun hermosto ottaa vastaan aistiärsykkeitä niin kovalla tahdilla ja yrität samalla hahmottaa kokonaisuutta kaikesta aistimastasi. Se myös hämmentää, kun aistit ihmisestä sen, mitä ihminen ei sano ja varsinkin, jos ihminen sanoo ihan jotain muuta. Olen kirjoittanut aiemminkin erityisherkkyydestä ja omista kokemuksistani sen kanssa elämisestä. Empatiakin muuttuu sympatiaksi, jos koet liian voimakkaasti.

 

Empatian ja sympatian ero

Empatian ja sympatian ero on yksinkertaisimmillaan sitä, että empatialla tarkoitetaan havaitsemista ja asioiden merkille laittamista, kun taas sympatialla tarkoitetaan asioiden omille harteille ottamista, toisen energioihin takertumista. Empaattisena koet myötätuntoa toista kohtaan ja mahdollisesti pystyt helpottamaan toisen oloa kuormittamatta itseäsi. Jos empatia muuttuu sympatiaksi, horjut omasta voimastasi ja menetät oman elämäsi tasapainoa, koska otat toisen asiat omaksi taakaksi. 

Esimerkkinä kahden ihmisen kohtaaminen. Toinen ihmisistä on erityisherkkä, toinen taas erittäin huonolla tuulella. Näiden ihmisten kohtaamisessa huonolla tuulella oleva ihminen purkaa huonoa oloaan ja ahdistustaan. 

Jos tuntisit tilanteessa sympatiaa, ottaisit huonon tuulen energiat itsesi kannettavaksi ja helpotat näin toisen oloa. Silloin olet niin sanotusti antanut toiselle luvan kaataa huonon olon sinun kannettavaksesi. Toiselle tulee varmasti parempi olo, mutta sinun energiatasosi vähenee ja pahimmillaan tuohon tunteeseen liittyvät matalat energiat jäävät tukokseksi sinun energioihisi.

Jos tuntisit empatiaa, toteaisit myötätuntoisesti ja ystävällisesti, että asia varmasti painaa toisen mieltä. Jos tuntisit kutsua auttaa toista, voisit keksiä ehdotuksia, miten toisen olo helpottuisi. Näin toimiessa laitat tilanteen merkille, mutta et ota sitä omaksi taakaksi ja omat energiatasosi pysyvät tasapainoisina.

Onneksi herkkyydenkin voi siis kääntää voimavaraksi, kun sen tiedostaa. ♡ 

 

Tasapainoisin terveisin, Johanna 

Lähteenä empatian ja sympatian eroista: Cyndi Dale: Empatian ja intuition mahtava voima.

Kommentit

Suositut tekstit

Instagram