Onnellisuus ei tule ulkopuolelta

Usein näemme miten toinen ihminen voi, kun tarkastelemme häntä ympäröivää elämää ja hänen reaktioitaan ympärillä tapahtuviin asioihin. Tämä ei tietenkään päde kaikkien kohdalla, eikä esimerkiksi sosiaalisen median antaman kuvan perusteella, mutta usein silloin, kun tunnet ihmisen ja hänen käytöstään. Havainnoitko koskaan näitä asioita itsessäsi? Peilaatko koskaan itseäsi muihin? 


Tuleeko onnellisuus kuitenkaan ulkopuoleltasi?

Odotatko oman hyvinvoinnin ja onnellisuuden lisääntyvän ulkoisilla asioilla? Odotatko, että paha mielesi, stressin aiheesi tai ärsyyntyminen häipyvät, kun ulkomaailma helpottaa oloasi? Mitkä asiat helpottavat oloasi? Materiaali? Hyvä leffa? Päihteet? Ne saattavatkin helpottaa, mutta vain hetkeksi. Tuoko uusi pusero tai vaikka maljakko helpotusta pahaan oloon pidemmäksi aikaa? Puhdistaako tavara mielestäsi stressin juurisyytä niin, että olisit siitä vapaa?

Vai voisitko sittenkin ottaa itse vastuun omista tunteistasi, mielentiloistasi? Otetaan esimerkki. Ärsyynnyt toisessa ihmisessä pelon kautta elämisestä, asioiden värittämisestä huolienergialla ja olosta, jossa sinulta vedettäisiin mattoa jalkojen alta. Toinen ihminen elää elämää ja sitä hetkeä oman todellisuutensa kautta, eikä varmasti tahallisesti ole ärsyttämässä sinua.. Mutta sinä ärsyynnyt. Eikö voisi vain antaa mennä? Eikö voisi vain luottaa elämään, pitää lupaukset ja uskoa että kaikki menee hyvin? 

Onko vika sinun ärsyyntymiseen kuitenkaan toisessa ihmisessä? Vai pystyisitkö itse vaikuttamaan, miten reagoit asiaan? Kannattaa yrittää havainnoida, nouseeko ärtymys asian aihetta vai toisen käyttäytymistä kohtaan. Kannattaa yrittää arvioida tilannetta objektiivisesti ja niin kuin et olisi tilanteessa tunteikkaasti mukana. Et voi muuttaa toista ihmistä, ja varsinkin ihmissuhteissa se ei ole edes hyväksi. Voit kuitenkin kääntyä sisäänpäin ja yrittää havainnoida, miksi tietyt asiat saavat sinut ärsyyntymään.

Toinen ihminen on kuin sielun peili 

Sanotaan, että toisessa ihmisessä negatiivisia ajatuksia nostavat asiat ovatkin heijastusta sinun omista käsittelemättömistä asioista. Tätä tapahtuu ihmisten elämässä tiedostamatta joka päivä ihan arkipäiväisissä tilanteissa. Suosittelen havainnoimaan tilanteita laaja-katseisesti, jolloin voit päästä tapahtuman ytimeen kiinni. Jos sinulla on hankala hahmottaa tällaisia tilanteita, voit käydä tutustumassa aiheeseen netissä, mistä löytyy hyviä esimerkkejä ihmisen reagointiin ja mitä sen taustalla voi olla. Esimerkiksi psykoterapeutti Tuula Kuittinen avaa Hyvä terveys-lehdessä asiaa selkeästi. Asiat voivat olla sinusta johtumattomia, mutta kuitenkin syvällä sinun sisälläsi olevia asioita. Asiat triggeröivät sinua, koska sinusta ei tunnu hyvältä, vaan pintaan nousee negatiivisia tunteita.

Tämä ei tee sinusta huonompaa tai arvottomampaa ihmistä ja kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että hyväksyt myös nämä puolet itsessäsi ja että hyväksyt itsesi täysin näistä puolista huolimatta. Jokaisella ihmisellä on kaksi puolta ja itse koen, että sitä valoisampaa puolta osaa arvostaa paljon enemmän, kun on tietoinen myös niistä ei niin hyvistä puolistä itsessään.

Tohtisinko pyytää sinua käyttämään hetken siihen ajatukseen, että asia joka triggeröi itsessäsi negatiivisia tunteita, voisikin johtua siitä, ettet ole käsitellyt näitä asioita itsessäsi? Monesti niitä asioita on ikävä myöntää itselleen, koska nehän eivät yleensä ole niitä puolia, mitä olet ensimmäisenä kertomassa toisille itsestäsi. Ajattelen, että olemalla rehellinen itselleen, saa kaivettua monia asioita esille ja myös käsiteltyä niitä pois itsestään.

Usein onkin niin, että kunhan asian on tiedostanut ja hyväksynyt, asian kokeminenkin helpottuu. Ei välttämättä poistu kokonaan, mutta vapauttaa huomattavasti. Minä olen päässyt kokemaan monta asiaa helpommin, kun olen alkanut kohtaamaan asiat tämän näkökulman kautta. Voin kertoa, että aina se ei ole helppoa ja usein mieli aluksi yrittääkin kieltää ja olla hyväksymättä, mutta suosittelen olemaan sinnikäs ja rehellinen, se palkitsee lopulta!

Tiedostamalla helpotusta omaan olotilaan

Tiedostamalla ja hyväksymällä voit havainnoida näitä tuntemuksia ikävissä tilanteissa tai ikävien tilanteiden jälkeen ja kysyä itseltäsi esimerkiksi seuraavia asioita: 

  • Miksi minusta tuntuu tältä?
  • Onko aiemmin tapahtunut jotain, mikä olisi johtanut tuntemaan näin?
  • Olenko tukahduttanut itsessäni jotain, mikä nyt aktivoituu?
  • Miltä minusta tuntuu nyt?

Tuntemuksia ei kannata säikähtää. Kaiken kohtaamasi jälkeen kannattaa käyttää aikaa myös siihen, että hyväksyt itsesi täysin, näistä tuntemuksista huolimatta. Jos tietoinen mieli hankaa vastaan hyväksyä näitä asioita, voit rauhoitella itseäsi ja sinun kaikkia puoiia esimerkiksi seuraavasti:

  • Kaikki on hyvin.
  • Vaikka minussa on nämä ___ asiat, hyväksyn itseni täydellisesti.
  • Hyväksyn nämä asiat itsessäni, mutta ne eivät määritä minua.
  • Olen arvokas näistä asioista huolimatta.

Lopputulemana voisi sanoa että se, miten näemme ja reagoimme ulkomaailmaan ja muihin ihmisiin, heijastaa myös sisäistä maailmaamme. Toki nämä eivät kulje käsi kädessä, aina ei voi vaikuttaa esimerkiksi terveydellisiin asioihin tai tapaturmiin, mutta voimme vaikuttaa, miten otamme nekin asiat vastaan ja mitä löydämme niistä kokemuksista. Varsinkin, jos mitään pahaa ei ole vielä tapahtunut, mutta huomaamme ajattelevamme matalapaineen kautta, voimme alkaa nyt heti muuttamaan ajatusmaailmaa pienin askelin, joka heijastuu taas ulkomaailmaamme. Vetovoman laki on voimakas.

 

Heijastavin terveisin<3 Johanna

Kommentit

Suositut tekstit

Instagram